Wat zijn de kosten van een mediationtraject?

gepubliceerd door: Rebecca Weisz-Hertsworm geplaatst op 31 juli 2023 leestijd

De kosten van een mediationtraject zijn van verschillende factoren afhankelijk.

Rechtsbijstandsverzekering

Soms valt een mediationtraject onder de dekking van een rechtsbijstandsverzekering. Bent u verzekerd voor bijstand in een geschil, dan kan de verzekeraar de kosten aan u vergoeden of voor u betalen. Ga daarom eerst na of het geschil door de verzekeraar wordt vergoed en welke (betalings)voorwaarden gelden.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

In sommige gevallen vergoedt de overheid een deel van de kosten van de mediator. De mediator kan bij de start van een mediationtraject voor u een toevoegingsaanvraag indienen. De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt of u wel of niet in aanmerking komt. Komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand dan bent u voor de werkzaamheden van de mediator een eigen bijdrage verschuldigd. Deze bijdrage is in (juli)2023 minimaal € 59 en maximaal € 117 per persoon.

Uurtarief

Bent u niet verzekerd en hebt u ook geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, dan is het uurtarief van de gekozen mediator verschuldigd. Het uurtarief is afhankelijk van de gekozen mediator, het rechtsgebied en het aantal deelnemers. Voor een mediation in het kader van een familiegeschil, zoals echtscheiding, omgang of alimentatie, dient rekening gehouden te worden met een uurtarief van minimaal € 121 inclusief BTW per deelnemer.

In sommige gevallen geldt een aangepast tarief. Vanaf 1 maart 2023 wordt bijvoorbeeld de eerste 2,5 uur van een mediation na een verwijzing vanuit de rechtspraak vergoed. Deze startbijdrage bedraagt € 150,- (exclusief BTW) per deelnemende betalende partij.

Overige kosten

Naast de kosten van de mediator krijgt u mogelijk ook met andere kosten te maken, zoals het griffierecht (kosten rechtbank) en de kosten van een deskundige (bijvoorbeeld taxateur of accountant). Bij aanvang en tijdens het mediationtraject worden de kosten met u afgestemd, zodat u niet verrast wordt.

Wilt u weten wat onze mediators voor u kunnen betekenen en met welke kosten u rekening kunt houden? Neem vrijblijvend contact met ons op.