Welke stappen komen kijken bij een echtscheiding? Op deze pagina vindt u algemene informatie over de echtscheidingsprocedure. Wij nemen u stap voor stap mee in dit proces.
Stap 1. Scheidingsmelding
De relatie kent een geschiedenis met gebeurtenissen, emoties en gedachten. Het is belangrijk om daar stil bij te staan. Wat maakt dat de relatie is verbroken? Door aan die vraag aandacht te besteden, wordt de basis gelegd voor rouw, begrip en acceptatie. Dat creëert ruimte voor overleg en verkleint de kans op geschillen in de toekomst.
Probeer samen afspraken te maken. Een advocaat of mediator kan daarbij helpen.
Stap 2. Vraag de scheiding aan
Een scheiding moet met de hulp van een advocaat aangevraagd worden bij de rechtbank. Een verzoekschrift tot echtscheiding kan op verzoek van de echtgenoten gezamenlijk plaatsvinden (gemeenschappelijk verzoekschrift) of namens één van hen (eenzijdig verzoekschrift). De wijze van indiening is bepalend voor het vervolg van de procedure. De procedurestappen van de echtscheidingsprocedure zijn terug te vinden op rechtspraak.nl.
De rechter kan de echtscheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap uitspreken als het huwelijk of het partnerschap duurzaam is ontwricht. Hiervan is sprake als u de rechter laat weten de relatie niet te willen voortzetten.
Het verbreken van de relatie heeft diverse gevolgen voor echtgenoten en voor hun kinderen. Over die gevolgen kunnen (tijdelijke) afspraken gemaakt worden. Vastlegging kan in een convenant en in een ouderschapsplan. Afspraken kunnen zowel voor als tijdens een procedure gemaakt worden.
Een convenant is een overeenkomst op (ex-)partnerniveau. In een convenant kunnen afspraken staan over onder meer partneralimentatie, woning, verdeling van goederen en pensioen. Het opstellen van een convenant is niet verplicht, maar heeft zeker een meerwaarde. Zonder convenant wordt de echtscheiding uitgesproken. Dat geldt niet zonder meer als het ouderschapsplan ontbreekt. Hebt u een kind jonger dan 18 jaar, dan moet een ouderschapsplan bij de rechtbank ingediend worden. In die overeenkomst legt u afspraken vast over de kinderalimentatie en de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken. Zonder indiening van een door ouders getekend ouderschapsplan loopt u het risico dat het uitspreken van de echtscheiding vertraging oploopt.
Stap 3. Inschrijving van de echtscheiding in huwelijksgemeente
Als de echtscheiding door de rechter wordt uitgesproken, dan bent u nog gehuwd. Inschrijving van de beschikking (uitspraak) moet nog plaatsvinden in het daarvoor bestemde register van de huwelijksgemeente. Bent u in het buitenland gehuwd, dan wordt de beschikking ingeschreven bij de gemeente Den Haag. U dient zelf de echtscheiding in het buitenland te registreren.
De inschrijving van de echtscheiding kan in Nederland plaatsvinden nadat het niet meer mogelijk is om hoger beroep in te stellen. De beroepstermijn is drie maanden. Deze termijn kan worden verkort als de echtgenoten een zogeheten akte van berusting tekenen. Daarmee geven zij het recht om hoger beroep in te stellen tegen de echtscheiding op. Is een ex-partner niet bereid tot het ondertekenen van een akte van berusting dan kan na het verstrijken van de beroepstermijn een akte van non appel bij de rechtbank worden opgevraagd. Die akte komt dan in de plaats van de toestemming van de ex-partner.
De echtscheidingsbeschikking moet binnen zes maanden na afgifte van de beschikking zijn ingeschreven. Pas als de inschrijving heeft plaatsgevonden, is de echtscheidingsprocedure volledig doorlopen.
Wilt u samen scheiden of juridische bijstand bij het indienen van een eenzijdig verzoekschrift? Neem dan contact met onze familierechtspecialisten op.