Wordt u statutair directeur?

gepubliceerd door: Bernard Bongaards geplaatst op 31 januari 2019 leestijd

Wordt u statutair directeur?

Als u wordt benaderd voor de functie van directeur, dan is het erg belangrijk dat uw toekomstige (juridische) positie duidelijk is. Allereerst is van belang het onderscheid te maken tussen een statutair directeur of een functie waarbij u alleen de titel van directeur draagt (ook wel titulair directeur genoemd).

Als statutair directeur neemt u een bijzondere positie in. Een positie die in grote mate afwijkt van de ‘gewone’ werknemer of de titulair directeur. Achteraf blijkt vaak, dat  veel bestuurders  onvoldoende inzicht hebben gehad in de gevolgen die deze positie met zich mee kan brengen en dat zij zich hier onvoldoende tegen hebben beschermd.

Zo krijgen wij regelmatig vragen over de ontslagbescherming van de statutair directeur. Is er recht op een ontslagvergoeding als de aandeelhouder besluit dat de directeur moet vertrekken? Maar daarnaast is de persoonlijke aansprakelijkheid van de directeur een belangrijk en niet te onderschatten aspect van het statutaire directeurschap.

Mocht u op het punt staan om statutair directeur te worden, of dreigt u deze positie juist te verliezen, neem dan contact op met onze specialisten. Wij kunnen u tijdens een gesprek informeren over uw positie, vragen beantwoorden en adviseren bij het beschermen van uw positie.