Een schat gevonden! Wat nu?

gepubliceerd door: Joop Nijhuis geplaatst op 18 mei 2021 leestijd

Iedereen die mee doet in de Staatsloterij hoopt een keer de hoofdprijs te winnen. Helaas is dit slechts voor een enkeling weggelegd. Wanneer u uw buren helpt met het opknappen van hun tuin zult u er niet over fantaseren om bij het graven in die tuin een schat te vinden.

In mijn bijna 40-jarige loopbaan in de advocatuur ben ik recent voor het eerst met deze situatie geconfronteerd. Deze cliënt won niet de loterij, maar had een schat gevonden! Cliënt vond bij het onderhoud aan de tuin van de buren in de grond een oude geldkist. In die geldkist zaten 1000 bankbiljetten van HFL 1.000,00 Nederlandse guldens.

Wat komt er kijken bij het vinden van een schat?

De vraag die dan rijst is wat moet er gebeuren  Dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie, maar in dit geval kwamen de volgende vragen al snel aan bod:

  1. Is het gewoon een gevonden voorwerp of een schat?
  2. Hebben bankbiljetten in Nederlandse guldens nog wel waarde?
  3. Wie heeft recht op de schat, de vinder of de eigenaar van de grond?
  4. Vanaf wanneer heb je recht op de schat en wat moet je doen om dit recht te verkrijgen?
  5. Moet je aangifte van het vinden van de schat doen bij de politie?

Schat aan informatie

Een aantal van deze vragen kan ik al vooraf beantwoorden. Zo is niet ieder gevonden voorwerp aan te merken als een schat, slechts voorwerpen die waarde hebben en lange tijd verborgen zijn geweest kunnen worden aangemerkt als een schat.

Bankbiljetten van Nederlandse guldens kun je niet meer uitgeven, maar onder omstandigheden nog wel omwisselen bij de Nederlandse Bank. De vondst van cliënt had dus wel waarde.

Een schat wordt in gelijke delen verdeeld tussen de ontdekker en de grondeigenaar.

Conclusie

De cliënt in deze zaak was zeer tevreden met het resultaat en de manier waarop door mij zijn privacy werd gewaarborgd.

Het vinden van een schat is een bijzondere gebeurtenis die ook de nodige complicaties met zich kan brengen. Indien u een schat vindt en begeleiding wenst bij het inwisselen en/of verdelen van de schat, kan ik u dit bieden.

Contact