Beware of the kerstborrel

gepubliceerd door: Sebastian van den Brink geplaatst op 24 december 2021 leestijd

Op de kerstborrel met je collega’s samen het jaar afsluiten is bij veel bedrijven een traditie.  Uit de rechtspraak blijkt echter dat de feestdagen ook een bron van juridische problemen kunnen zijn.

Versiering

Voordat het feest kan beginnen, moet de kerstversiering worden opgehangen natuurlijk. Let er als werkgever op dat de versieringen wel op een veilige manier worden opgehangen! Zo kwam een werkneemster ernstig ten val bij het ophangen van een kerstkaart onder werktijd. Vervolgens wordt werkgever door werknemer aansprakelijk gesteld voor de letselschade. De rechter ging hier niet in mee omdat er geen sprake was van een overtreding van de Arbowet en dat er sprake was van een onvoorziene ongelukkige samenloop van omstandigheden. De rechter concludeerde dat de werknemer zelf onvoldoende oplettend te werk was gegaan en dat de werkgever hiervoor niet aansprakelijk kon worden gesteld.

 

Borrel

Als alle lampjes dan eenmaal hangen, is het tijd voor de borrel. De rechtspraak leert dat er van alles kan gebeuren op zo’n borrel. Sinds de #MeToo-beweging zal hier toch met een andere blik naar moeten worden gekeken, toch?

De kantonrechter die moest oordelen over een ontslag op staande voet van een werknemer die zich ongepast had gedragen op de kerstborrel door een collega te kleineren en ongewenst haar billen aan te raken dacht hier toch anders over. Er was sprake van een opzichzelfstaand incident van een werknemer die in een 40-jarig dienstverband zijn werk altijd naar tevredenheid heeft uitgevoerd. De conclusie van werkgever dat het ontslag “past in de context van de huidige #MeToo-discussie” achtte de kantonrechter te snel genomen en deed onvoldoende recht aan de omstandigheden van dit geval.

Een heel ander soort incident tijdens een kerstborrel heeft gezorgd voor een hele slechte start van de relatie tussen een werknemer en zijn aanstaande leidinggevende. Werknemer gaf aan dat de bar een laatste ronde zou schenken omdat het afgesproken budget op was, waarop de aanstaande leidinggevende een tik of klap op de wang van werknemer geeft. Niet geheel onlogisch wordt dit niet gewaardeerd en in de daaropvolgende periode verzuurt de relatie tussen de twee personen. De organisatie heeft veel moeite gestoken in het herstellen van het vertrouwen, maar het komt de rechter voor  alsof de getroffen werknemer niet tot een duurzame oplossing wenst te komen. De rechter komt tot het oordeel dat de (instandhouding van de) verstoorde relatie voornamelijk aan de getroffen werknemer valt te wijten en ontbindt de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een gematigde ontslagvergoeding (toepassing van de oude kantonrechtersformule).

En ook als je nu met alle coronamaatregelen denkt ‘dat stellen we het feestje wel uit tot begin volgend jaar, zodat we weer gezellig samen kunnen eten en feesten’, wees er dan op bedacht dat je als werkgever ook verantwoordelijk kunt zijn voor je werknemers als je het feestje buiten de deur viert.

Samen uit, samen thuis

Geheel onverwacht wordt de kerstborrel tot een juridische slangenkuil. Dus werkgevers, zorg goed voor je werknemers! Werknemers, blijf oplettend en ga fatsoenlijk met je collega’s om!

Zeker op de bedrijfsfeestjes blijft het adagium: “Geniet, maar drink met mate”. Als het dan toch te gezellig wordt, pak dan de taxi naar huis.

Namens iedereen bij Bolder advocaten wensen wij u prettige feestdagen en een gelukkig nieuw jaar toe. Voor juridische vragen zijn wij ook bereikbaar tussen kerst en oud en nieuw.