Moderne gezagsverhouding

gepubliceerd door: Sebastian van den Brink geplaatst op 13 september 2021 leestijd

Vandaag hebben de kantonrechters in Amsterdam bepaald dat Uberchauffeurs werknemers zijn en onder de CAO Taxivervoer vallen. Zie hier de uitspraak.

Deze uitspraak is een volgend hoofdstuk in het boekwerk van uitspraken over platformwerkgevers. Eerder zijn online platformen Helpling (schoonmaak) en Deliveroo (bezorging van eten) al onder de loep genomen. Steeds staat de vraag centraal of een arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen tussen het platform en de schoonmaker/bezorger/taxichauffeur. Bij Helping was dit niet het geval, bij Deliveroo wel. 2-1 voor de werknemers tot dusver.

Gezag van het algoritme

De rechters staan in de Uber- en Deliveroo-uitspraak stil bij de werking van het algoritme dat door het platform wordt gebruikt om de werkzaamheden te verdelen en aan te bieden. Deze algoritmes sturen de gebruikers (de bezorgers of chauffeurs) aan door middel van het belonen en bestraffen van de keuzes die de gebruikers maken.

In de Uber-uitspraak wordt zelfs gesproken van een “moderne gezagsverhouding”. De rechtbank stelt vast dat Uber door middel van de app haar prioriteiten oplegt aan de chauffeurs. Het algoritme bepaalt namelijk welke ritten aan welke chauffeurs worden aangeboden en beperkt hierbij de beschikbare informatie, zodat de chauffeurs niet alleen de meest gunstige ritten kunnen selecteren.

Daarnaast gaat de rechtbank er ook vanuit dat de Uberapp een zekere disciplinerende werking heeft voor de chauffeurs. Het ratingsysteem heeft invloed op de toegang die chauffeurs hebben tot het platform én de ritten die ze krijgen aangeboden. Uber verklaarde zelf dat het vrij eenvoudig deze instellingen kan aanpassen om zo het gedrag van de chauffeurs te beïnvloeden.

De rechtbank concludeert dat door middel van een financiële stimulans het algoritme een disciplinerende en instruerende werking heeft. De chauffeurs vallen onder het moderne werkgeversgezag van Uber. De rechtbank komt daarmee tot de conclusie dat er sprake moet zijn van een arbeidsovereenkomst tussen de chauffeurs en Uber.

Wordt vervolgd

Uber heeft al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Het boekwerk over platformarbeid zal dus in de komende jaren hoofdstukken blijven toevoegen en wij zullen u hierover blijven informeren.

Voor vragen over alle soorten arbeidsrelaties kunt u bij onze specialisten terecht.

Contact