Bij een nieuwe cliënt zullen we vragen om een bewijs van identificatie bij de intake. Als mediators en advocaten zijn we verplicht om vast te stellen wie er voor ons staat. We treden in rechte voor personen op of staan mensen tijdens conflicten bij en moeten daarom goed controleren of iemand wel is wie hij zegt dat hij of zij is.
Identificatie bij mediation
Het is alweer even geleden, maar ik kan het mij nog goed herinneren. Ik trad als mediator op in een echtscheiding. Het gesprek zou om vier uur starten en de deelnemers waren mooi op tijd. Ze kwamen samen in een auto en liepen al pratend naar de deur van ons kantoor. Na het schudden van de handen, wat toen nog kon zonder dat iemand zich druk maakte over corona, en het eerste slokje pleur, namen we de mediationovereenkomst door.
We hadden elkaar al eerder gezien en met elkaar kennisgemaakt, zodat de start vlot verliep. Voordat de mediationovereenkomst getekend kon worden, vroeg ik voor de vorm nog om het identiteitsbewijs. Het schetste mijn verbazing dat de vrouw niet haar man maar zijn tweelingbroer had meegenomen. Later bleek dat haar man niet meer wilde deelnemen en dat de vrouw de scheiding toch snel en zonder gedoe wilde regelen. Identiteitsfraude leek haar een goede oplossing.
De mediationovereenkomst is niet getekend. Voor mij was dit een goede les en sindsdien check ik nog beter de gegevens op het identiteitsbewijs. Deze controle op identificatie is dus niet alleen bij de intake van belang.
Identificatie in de advocatuur
Ook als advocaat stel ik de identiteit van mijn cliënt vast. Ik ben daartoe ook gehouden op grond van artikel 7.1 van de verordening op de advocatuur. De vaststelling kan plaatsvinden met een geldig legitimatiebewijs. Dit kan een rijbewijs, een paspoort of identiteitskaart zijn. Het is niet nodig dat een kopie of scan van het identiteitsbewijs wordt gemaakt. Betreft het juridische bijstand aan een rechtspersoon, dan wordt gevraagd om een uittreksel uit het Handelsregister om na te gaan wie bevoegd is de onderneming te vertegenwoordigen.
Afsluiter
De verplichting tot het vaststellen van de identiteit is ter voorkoming van niet legale praktijken. Advocaten en mediators hoeven geen uitgebreid onderzoek te doen. Ook als het onderzoek beperkt blijft toch het vaststellen van de identiteit, is dit geen stap die kan worden overgeslagen. Zo kan het vertrouwen in de advocatuur en in mediation worden gewaarborgd.
Voor het digitaal opsturen van een kopie van uw identificatiebewijs zijn veilige opties beschikbaar.
Voor meer informatie over onze werkwijze als advocaat of mediator kunt u vrijblijvend contact opnemen.
Contact