Dag van de ouderverstoting?

gepubliceerd door: Fabrizia de Wit-Facchetti geplaatst op 25 april 2016 leestijd

Vandaag, 25 april, is het de Dag van de Ouderverstoting. Wat is dat?

De Amerikaanse psychiater R. Gardner gebruikte de volgende definitie:

“Het ouderverstotingssyndroom is een afwijking bij kinderen die zich bijna uitsluitend voordoet bij conflicten rond ouderlijk gezag. Primair kenmerk is de lastercampagne die het kind voert tegen een ouder, een campagne waar geen geldige reden voor is. Het is het resultaat van de combinatie van de indoctrinatie door een programmerende (hersenspoelende) ouder en de eigen bijdragen van het kind aan de verkettering van de ouder die het doelwit is. Als er daadwerkelijk sprake is van mishandeling en/of verwaarlozing door een ouder, kan de vijandschap van het kind terecht zijn, waardoor een categorisering onder ouderverstotingssyndroom niet van toepassing is.”

Ouderverstoting is niet alleen verschrikkelijk voor de ouders die dit overkomt, maar is bovenal schadelijk voor de ontwikkeling van het kind.

Uit het onderzoek van TNO NIPO uit 2015, onder de leden van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFAS), is gebleken dat het aantal vechtscheidingen aanzienlijk is gestegen. Hierbij is er van uit gegaan dat een vechtscheiding een echtscheiding inhoudt waarbij de ex-echtgenoten niet als doel hebben de afwikkeling van de echtscheiding, maar als doel hebben elkaar zoveel mogelijk pijn te doen. In sommige van die vechtscheidingen kan uiteindelijk ook sprake zijn van ouderverstoting.

Het is mede daarom van groot belang dat vechtscheidingen worden voorkomen. In het laatste rapport van Marc Dullaert, toen nog Kinderombudsman, wordt ook gepleit voor een kindvriendelijke gezinsadvocaat die naast juridische advisering en begeleiding zich ook bezig houdt met constructief coachen van de cliënten bij conflicten en het de-escaleren van zaken. Een standpunt dat wij enkel kunnen onderschrijven.

Bent u op zoek naar een mediator of advocaat die belang hecht aan een goede afwikkeling van de scheiding ook voor de kinderen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.