Wat is de meerwaarde van de echtscheidingsclausule in een testament?

gepubliceerd door: Petra Ellenbroek geplaatst op 6 maart 2023 leestijd

De afgelopen weken haalde de familie Hazes weer eens de media, ditmaal vanwege een testamentaire uitsluitingsgrond. Hazes Sr. bleek in zijn testament een echtscheidingsclausule te hebben opgenomen. Een dergelijke bepaling moet ervoor zorgen dat toekomstige ex-echtgenoten tijdens een echtscheidingsprocedure, bij overlijden, niet van elkaar erven.

Echtgenoot is erfgenaam

Als je komt te overlijden tijdens de echtscheidingsprocedure is jouw toekomstige ex-echtgenoot namelijk nog (ongewenst) jouw erfgenaam. Pas na een afgeronde echtscheidingsprocedure zijn ex-echtgenoten geen erfgenamen meer van elkaar en hebben zij, in beginsel, over en weer geen rechten meer op de erfenis van de overleden ex-echtgenoot.

Hazes-zaak

De kern van de Hazes-zaak draaide om de volgende vragen: Was een echtscheidingsclausule opgenomen in het testament? Was een echtscheidingsprocedure opgestart bij de rechtbank? Is Rachel wel erfgenaam? Welke erfrechtelijke gevolgen hebben de antwoorden op voorgaande vragen?

De Voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat het testament van Hazes Sr. een echtscheidingsclausule bevat en ten aanzien van de aanhangig gemaakte echtscheidingsprocedure is voorlopig geoordeeld dat het voldoende aannemelijk is dat daarvan sprake is. Ook is geoordeeld dat Rachel op grond daarvan geen erfgenaam is van de nalatenschap van Hazes Sr.

Waarschijnlijk gaat een bodemprocedure volgen waarin het inhoudelijke debat verder zal worden gevoerd, nu de Voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat dochter Roxanne in het kort geding geen voldoende spoedeisend belang heeft bij haar vorderingen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de gehele uitspraak, klik dan hier.

Testament blijft gelden na scheiding

Andersom blijft een testament, waarin de ex-echtgenoot wordt aangewezen als erfgenaam, geldig na een afgeronde echtscheidingsprocedure. Dat houdt in dat je de begunstigde van jouw testament na echtscheiding dient te wijzigen. Doe je dit niet, dan blijft jouw ex- echtgenoot (ongewenst) erfgenaam.

Als je wilt gaan scheiden of al in een scheiding ligt, is het verstandig om door een van onze gespecialiseerde familie- en erfrechtadvocaten te laten controleren of het nodig is een testament met een echtscheidingsclausule op te stellen of jouw testament aan te passen. Neem gerust contact met ons op.